April 02, 2023 2 min read

Solen har äntligen visat sig här i Dalarna och vilken fantastisk energikick lite ljus och värme ger själen. Ni som vet, vet. 

Men vad den här säsongen också för med sig är den ökade risken för hudcancer och pigmenteringar. Så jag vill ta chansen att påminna er om vikten av UV-skydd. Inte bara solskydd utan UV-skydd eftersom uv-strålar som kommer från solen penetrerar genom moln och även glas. 

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har Sverige bland de högsta incidenstalen för hudcancer i hela världen och de fortsätter att öka. Det är bara Australien och Nya Zeeland som har högre. Det kan låta chockerande eftersom landet inte har många soliga månader, men solbeteendet, skönhetsstandarder och den skandinaviska hudton bidrar till statistiken. 

Om ni inte är orolig över att få hudcancer, är pigmentering en vanligt orsak till att besöka en hudterapeut och i många fall ett problem som kan helt förebyggas. En av de bästa sakerna vi kan göra är att använda en bra solskydd med hög SPF.

Nedanför ser ni en av mina SPF favoriter - ColoreScience Face Shield Flex

 

 

Här kommer några av mina bästa UV-skydd tips!

  1. Använd ett solskydd som passar din hud och livstil. Behöver hjälp? Boka konsultationstid så hittar vi något som du kommer att älska.
  2. Applicera din SPF varannan timme när ni är utomhus. Endast en applicering räcker inte en hel dag, särskilt om ni är ute och badar, i trädgården, trännar, svettar osv.
  3. Använd 1ml för ansikte och 2ml för ansikte och hals. Vill ni täcka hela kroppen? Då behöver ni två hela matskedar. Om ni använder mindre, uppnår ni inte solskyddsfaktorn som står på flaskan.
  4. För en skön återapplicering under dagen, använd ett puder SPF. Min favorit är från ColoreScience och kan även användas ovanpå smink. Jag rekommenderar inte att ni använder endast puder SPF under soligatider utan att första appliceringen är med flyttande SPF sedan kan ni bättra på under dagen med pudret. 
  5. Skydda kroppsdelar med keps, solglasögon och kläder - det finns även kläder med UV skydd till vuxna och barn.
  6. Begränsa din och din familjs solexponering. Tyvärr är människor inte gjorda för att baka i solen i flera timmar. Ge dig själv en paus och hitta lite skugga.

Unpopular opinion: Solbränd hud är inte frisk hud!

Huden har ingen aning att många tycker att det är fint att bli brun. Huden får mer pigment med solexponering eftersom den försöker att skydda sig från UV-strålarna - tänk en naturlig, väldigt låg solskyddsfaktor.

Brun hud = skadad hud. 

Få en hälsosam solbränna med dessa brun utan sol produkter och glöm inte att ta hand om huden innan och efter du applicera BUS för att få bäst resultat.

Solen, ljus och värme behöver vi här i norden. Jag spenderar också mycket tid ute, mer nu än någonsin i mitt liv förut. Men jag vill att ni har respekt för solen och hudhälsan i åtanken när ni njuter av Sveriges finaste årstider - använd SPF på korrekt sätt, begränsa din/familjens solexponering och skydda huden med kläder, keps och solglasögon.

Perfect skin doesn't exist, but healthy skin can.
Din Hudterapeut Chloé

 

 Also in Tips

The Mother of All Collagen
The Mother of All Collagen

February 04, 2023 3 min read